NOTA DE PREMSA_Lligam_FesTeta i Docu
Celebració i reivindicació en relació amb una criança i salut més humanitzada a les nostres terres
Dissabte 21 d’octubre, al Centre Comercial El Teler d’Ontinyent, en el marc de la celebració de la protecció de la lactància materna, tindrà lloc un esdeveniment doble, carregat de celebració lúdico-festiva i també d’homenatge i reivindicació. A la vesprada, des de les 5 de la vesprada, es realitzarà la mítica Fes-Teta amb actuacions per a públic familiar i tallers infantils, i al capvespre s’estrenarà el documental “Lligams, fils que cuiden la vida”, que comptarà amb una taula redona amb persones expertes amb la lactància, violència obstètrica, salut perinatal i desenvolupament comunitari.
Aquest complet esdeveniment és organitzat per l’associació Lligam, per una criança més humanitzada, junt amb les entitats com el Cine Club Utiye, Comerç In, Centre Comercial El Teler, Associació El Parto es Nuestro, Associació Amamanta. Amb ell es vol continuar apostant per una defensa d’aspectes de salut de la dona, de xiquets/es i de la societat en general. Malauradament, encara es troben situacions de manca d’informació, d’assessorament i d’acompanyament per a lactàncies maternes o parts respectats, i continua havent-hi molts prejudicis, així com tabús i patiment en situacions com avortaments, cessàrees, episiotomies, escletxes als mugrons dels pits, infeccions mamàries… La doble cita de dissabte 21, té un clar tarannà d’agraïment a agents de suport, de celebració d’allò positiu que tenim a la natura i al sistema de salut i educatiu, de valoració, però també té un clar propòsit reflexiu i reivindicatiu, per poder produir millores de tots aquests aspectes de salut a les nostres terres.
En concret, la Fes-Teta comptarà enguany amb les esplèndides i energètiques actuacions de Batukem, a les 5 de la vesprada, i de l’espectacle teatral d’Els Ferralla, a les 18:30 h en la plaça del Centre Comercial. Cal remarcar el suport que aquesta festa ha rebut per poder oferir tallers i paradetes. Les entitats col·laboradores són: IES Josep Segrelles, IES Pou Clar, Plataforma d’Escoles Valencianes, Associació Ànima, La Muixeranga, entre d’altres. Es podran trobar totes elles a l’esplanada de la plaça del Centre Comercial. Per a famílies amb nadons xicotets o persones amb necessitat de calma, hi haurà un espai habilitat a la primera planta del centre comercial, on hi haurà taller sensorial, espai de joc per a nadons, espais d’alletament i canviadors.
NOTA DE PREMSA_Lligam_FesTeta i Docu
Altra de les novetats d’enguany serà el documental «LLIGAMS, FILS QUE CUIDEN LA VIDA» rodat per la companyia Nuna, amb la direcció de Lidia Hervàs i la realització de Xavi Valentí. Un documental que pretén honrar a les xarxes i gent que ajuda a donar vida i reivindicar la necessitat de millores en aspectes d’obstetrícia, salut perinatal i de suport a una criança humanitzada. A les 18:30 h serà l’estrena mundial, a la sala del Cine Club Utiye, dins del Centre Comercial d’El Teler. Seguidament, en la mateixa sala de cine, es comptarà amb una taula redona amb entitats i persones protagonistes del documental. A causa de la bona rebuda de la venda d’entrades anticipada, s’ha vist la necessitat de projectar una segona sessió del film a les 21h de la nit. “Lligams, fils que cuiden la vida” vol donar veu a les dones que, al nostre territori, han obert camins d’unió i empoderament, per a elles i altres dones, a través de les xarxes de suport afectiu a la maternitat. El seu impuls i dedicació ha estat significatiu en la millora de la salut de mares i nadons, cobrint mancances del sistema sanitari convencional. Al documental, es visualitza com l’associació Lligam, així com Amamanta, o el Parto es Nuestro estan esperonant el complicat canvi cultural, d’un model d’assistència al part tecnològic i paternalista a un respectuós i que respecte els drets de les famílies.És també un homenatge a totes les mares, i les persones que les acompanyen conscients del privilegi d’assistir, cuidar i respectar qui dona llum i porta la vida. Perquè sens dubte, com diu Michel Odent “per canviar el món és necessari canviar la forma de nàixer”. Per totes elles.